Når symptomer blusser opp: Stressmestring og nevroplastiske teknikker som hjelper

For alle som har opplevd utbrenthet, hormonell ubalanse eller andre kroniske plager, kan symptomer fra tid til annen blusse opp. Disse periodene oppstår ofte når stressnivået øker – enten som følge av uventede hendelser eller fordi man gradvis tar på seg mer i en tilfriskningsfase.

Hvordan kan du navigere disse periodene uten å miste fremgangen? Her deler jeg mine beste teknikker for å støtte nervesystemet, redusere symptomtrykk, stressmestring og jobbe systematisk med å oppnå hormonell balanse.



Hva er nevroplastisk trening, og hvordan kan det hjelpe?

Nevroplastiske plager oppstår når det limbiske systemet, også kalt reptilhjernen, feilaktig tolker noe som farlig. Dette kan inkludere vanlige aktiviteter som trening, sosiale sammenkomster, eller til og med daglige oppgaver som å lage mat eller leke med barna. Selv om du vet at disse tingene ikke er farlige, har hjernen skapt en kobling som sender symptomer for å beskytte deg.

Et eksempel som mange kan kjenne seg igjen i, er når vi tenker på en matvare vi spiste rett før vi ble matforgiftet. Bare tanken på denne maten kan få oss til å føle oss kvalme, selv om vi vet logisk sett at den ikke lenger er farlig. Dette er et tydelig tegn på hvordan hjernen kobler sammen opplevelser med en beskyttende respons.

Denne mekanismen er en evolusjonær overlevelsesstrategi – den hjalp oss å unngå farer som rovdyr eller giftige planter. Men når denne responsen aktiveres uten reell fare, kan det føre til unødvendig ubehag og symptomer. Ved hjelp av nevroplastisk trening kan du systematisk omprogrammere hjernens respons, slik at kroppen lærer å skille mellom hva som faktisk er farlig og hva som er trygt.

Les også: Hvorsdan stress påvirker hormonene

Mine nøkkelteknikker for å berolige nervesystemet

1. Indre dialog som skaper trygghet

Symptomer er ikke farlige i seg selv, men en overreaksjon fra hjernen. En bevisst og trygg indre dialog kan være avgjørende:

  • «Dette går over. Kroppen min er trygg.»

  • «Takk for at du prøver å beskytte meg, men dette er ikke farlig.»

Ved å anerkjenne og rose reptilhjernen for dens forsøk på å beskytte deg, kan du redusere symptomtrykket. Forklar for deg selv hva som skjer på en rolig og myndig måte, slik at hjernen kan gjenlære hva som faktisk er trygt. Dette er en teknikk jeg har hentet fra Ellen Flø Skagens bok Den nevroplastiske nøkkelen.

Det beste ved fremtiden er at det kommer en dag av gangen.
— Abraham Lincoln

2. Praktisere somatic tracking

Somatic tracking er en kraftfull teknikk for å observere symptomer uten frykt eller motstand. Ved å legge merke til, men ikke dømme symptomene, sender du trygghetssignaler til hjernen. Still deg selv spørsmål som:

  • Hvor i kroppen kjenner jeg symptomet?

  • Har det en form eller farge?

  • Endrer det seg over tid?

Alan Gordon beskriver denne metoden grundig i boken The Way Out.

Foto: IG @ankkong

3. Sende trygghetssignaler til kroppen

En effektiv måte å berolige nervesystemet på er ved å sende klare trygghetssignaler. Disse små handlingene kan bidra til å redusere stressresponsen og gi kroppen beskjed om at den er i sikkerhet:

  • Beveg deg sakte og bevisst: Unngå hastverk. Rolige bevegelser signaliserer trygghet til hjernen.

  • Pust rolig og dypt: Pust helt ned i magen, og sørg for at utpustet er lengre enn innpustet. Dette aktiverer det parasympatiske nervesystemet.

  • Gjespe bevisst: Selv en overdrevet gjesp kan ha en beroligende effekt og hjelpe kroppen med å slippe opp spenninger.

  • Massasje: En lett berøring eller egenmassasje kan gi en følelse av trygghet og omsorg.

  • Rist lett på kroppen: Risting er noe pattedyr instinktivt gjør for å frigjøre oppsamlede stresshormoner. Å riste lett på armer og bein kan signalisere at kroppen nå er trygg.

  • Mykt blikk: Hold blikket avslappet og mykt, i kontrast til det intense fokuset som ofte følger med stress.

  • Drikk nok vann: En fuktig munn signaliserer trygghet. Tørr munn er et typisk tegn på stress eller fare.

  • Nynne og/eller synge: Å nynne eller synge aktiverer vagusnerven, og sender et trygghetssignal til kroppen.


Les også: Ti små vaner som styrker din motstandskraft mot stress

4. Redusere stimuli og stress

Når symptomer blusser opp, kan det være nødvendig å justere tempoet:

  • Unngå skjermbruk, koffein og sukker.

  • Prioriter rolige aktiviteter som yoga, meditasjon eller en tur i naturen.

  • Revider kalenderen – kan noe flyttes eller droppes?

5. Fokusere på «glimmers»

Å lete etter små øyeblikk av glede og takknemlighet – glimmers – kan bidra til å flytte fokus bort fra symptomene. Det kan være noe så enkelt som fine farger på himmelen, et snødryss på trærne, en hyggelig samtale, et smil til en nabo eller en varm kopp. Ved å rette oppmerksomheten mot slike øyeblikk signaliserer du trygghet til kroppen.

Ved å fokusere mye på symptomene, blir reptilhjernen oppmerksom på at det kanskje er noe farlig. Reptilhjernen har ingen egne 'øyne', så den tolker verden basert på hvor du retter oppmerksomheten og hvilke følelser det utløser. Blir du redd, tolker reptilhjernen det som at “Ja, dette er farlig, vi kjører på med enda flere symptomer for å holde deg borte fra situasjonen".

En perfekt glimmer


Hvordan støtte nervesystem og hormonell balanse i utfordrende perioder

Når kroppen opplever å være utrygg, kan konkrete tiltak gjøre en stor forskjell:

  • Start dagen med lunkent vann med sitron eller eplecidereddik. en enkel rutine som støtter fordøyelsen og kroppens naturlige avgiftning.

  • Prioriter søvn. Stå opp til samme tid hver dag, få dagslys tidlig, og legg deg til en fast rutine.

  • Beveg deg daglig. Velg aktiviteter som gir energi, ikke tapper deg. Her kan det være nok å bare reise seg opp og gå litt rundt i huset hver time.

  • Støtt tarmhelsen. Inkluder probiotika og prebiotika i kostholdet.

  • Unngå stressøkende matvarer. Kutt ned på sukker, koffein og ultraprosessert mat.


Les også: Har jeg symptomer på hormonell ubalanse

Å ha en god grunnhelse handler om helhetlig tilnærming

En kropp i balanse handler om mer enn kosthold og trening. Det er en reise hvor nervesystemet, mentale mønstre og kroppens signaler spiller en avgjørende rolle.

Ved å kombinere nevroplastisk trening, effektive stressmestringsteknikker og støttende rutiner, kan du skape varige endringer. Husk: Du er ikke alene. Mange står i samme situasjon, og med de rette verktøyene kan du ta kontroll over helsen din.

Forrige
Forrige

Slik kan omega 3 bidra til å gjenopprette hormonell balanse

Neste
Neste

7 planter som fjerner miljøgifter og fungerer som gode luftrensere